Sunn mat hjemme: Gode tips for å lage din egen grønnsakshage

Dersom du har en stor nok hage, hvorfor ikke bruke den til å dyrke din egen mat og krydder? Hyggelig og sunt, ikke bare fordi du har en «unnskyldning» til å bruke tid i naturen, men også fordi du kan nyte fruktene av arbeidet ditt. Dette er mulig selv om du bor på kaldere steder, så lenge du dyrker de riktige plantene.

Aromatiske urter og trær

Det er nytteløst å prøve å dyrke krevende avlinger, spesielt om hagen din er liten og du ikke har særlig tid til den. Men kategorien aromatiske urter er det perfekte første steget for de som kunne tenke seg denne morsomme og sunne hobbyen. De krever svært lite stell: Det eneste du trenger er grunnleggende hageverktøy som du lett kan finne på Gardenstore – kanskje et komplett sett – og et lite stykke land. Med litt innsats vil du få en perfekt liten urtehage du kan nyte.

Aromatiske urter er egnet for å gi smak til oppskriftene dine, og når de tørkes og oppbevares i små bomullsposer i skuffer, gir de duft til både rom og klær. Det finnes uendelig mange urter, men du kan begynne med salvie, rosmarin, koriander, persille, mynte, timian, dill og merian.

De beste trærne

Dersom du har lyst på noe større, kan frukttrær være et godt alternativ. Kjøp et ungt tre og plant det et fint sted i hagen din, og bortsett fra enkelt stell, vil det bare vokse av seg selv! Vurder epler, pærer, nøtter og bær som passende varianter. Bærbusker er perfekte og kan brukes som skille mellom ulike deler av hagen.

Nå er tiden inne til å begynne å tenke på sommerens urtebed. Kjøp inn frøpakker allerede nå og start med å forsiktig få disse til å spire frem i lyset i vinduskarmen.

Når solen igjen begynner å titte frem og plussgradene vises på gradestokken, kan du sette de små spirene inn i et balkongdrivhus ute. Balkongdrivhus og minidrivhus pynter godt opp på enhver uteplass og er en dekorativ detalj enten du bor i leilighet eller i hus. Hos Gardenstore finner du drivhus i alle størrelser, og har du god plass, kan du selvsagt tenke større.

Og hva er bedre enn å krydre den kommende sommerens måltider med hjemmedyrkede urter?

Hva med å servere hjemmelaget focaccia toppet med egendyrket basilikum ved siden av grillmaten til sommeren?

Eller lage din egen krydderolje?

Og hva smaker bedre enn en hjemmelaget pizzasaus med smak av ferske urter?

Du kan også tørke og knuse urtene for å bevare de til bruk ut over neste høst og vinter, før du igjen setter nye og spennende frø til spiring i vinduskarmen. 

Det finnes utallige oppskrifter på internett på ulik bruk av urter i matlaging.

Her er det kun fantasien som setter en stopper.